İnternetten Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

İnternetten Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizde eticaret hızla gelişim gösterirken birçok markanın ilgisini çektiği gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerinde internetten satış yapmak işletmelerin ilgi odağı haline geldi. Son 3 yılda birçok sektörde birçok yeni eticaret sitesi internette kullanıcıları ile buluştu.

İnternette hala birçok ürünü bulmak mümkün değil. Fakat hergün yeni internetten satış siteleri açılıyor, yeni ürünler piyasaya giriyor veya eskiden bulunamayan birçok ürün artık internetten satın alabilir oluyor. Bu nedenle bu dijitalleşme sürecinde internetten satış nasıl yapılır iyi anlamak ve dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek gerekli.

İnternetten satış nasıl yapılır?

Öncelikli şunu belirtmekte fayda var. Eğer bir işletme sahibiyseniz ve stoklu ürünleriniz varsa internette ürün satışı yapmak için bir e-ticaret sitesi açmak sizler için çok daha kolay ve zahmetsiz bir süreç olacaktır. Eticaret’in ilk adımı olan ticari faaliyet sürdürüyor olmanız, önemli bir adımı atlamanıza olanak sağlıyor. Yeni bir işletme kurma zorunluluğunuz ortadan kalkıyor. Online satış dünyasına yeni başlayacakların sorularını derleyerek sizler için ‘İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler’ yazısını kaleme aldık.

Eğer ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız, internet üzerinden satış yapmak için ilk adım olan e-ticaret sitenizi oluşturmak ile başlayabilirsiniz.


1. Zaman Ayırmak

Neden zaman ayırmak ilk madde olarak karışımıza çıkıyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Eğer bu iş için bir ekibiniz varsa veya siz kendiniz günde birkaç saatinizi ayırabiliyorsanız hemen 2. maddeye geçebilirsiniz çünkü zaman ile ilgili bir probleminiz yok demektir. Eğer internetten satış siteniz ile bir işletme sahibi olarak siz zaman ayıracaksanız e-ticaret sitesi açtığınızda günlük belirli bir süreyi ayırmanız hem e-ticaret sitenizin gelişimi için hem de kendi gelişim ve öğreniminiz için oldukça önemli.

Çünkü birçok kişi internetten satış yapmak istiyorum, hemen başlamalıyım diye düşünmesine rağmen günlük rutin işlerinin içerisinde zaman ayıramayabiliyor ve proje ölü doğmuş oluyor. Bu yüzden gün içerisinde 2-3 saatinizi ayırmanız, yönetim süreçlerinizi, sipariş takip ve süreçlerinizi yönetmek için ilk etapta yeterli olacaktır.

2. Vergi Mükellefi Olmak

Eticaret’e yeni başlayacak olanlar için yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer bir işletme sahibiyseniz, o zaman yeni bir firma kurmanıza gerek yok. Ama bir firmanız yok ise, Şahıs Şirketi, Adi ortaklık en maliyetsiz olanıdır. Ortalama maliyeti 500 TL ile 2500 TL. arasında değişmektedir. (2016) Limited Şirket de, Anonim Şirket de kurabilirsiniz bunun maliyeti şahıs şirketine ve adi ortaklığa göre daha maliyetli olacaktır.

3. Bütçe Ayırmak

İnternet üzerinden satış yapacağınız site için ve diğer gerekli öğeler için belirli bir bütçe belirlemiş olmanız önemli. Bütçenizi belirlerken firma kurulum maliyetlerinizi, yazılım maliyetlerinizi ve ürün teminini sağlamak için gerekecek olan maliyet hesabınızı iyi yapmanızı öneririz. E-ticaret sitenizin büyüme stratejisisine bağlı olarak bütçeniz değişiklik gösteriyor olabilir. Uzun vadede bir gelir kalemi oluşturmasını istiyorsanız, yavaş ve kararlı ilerleyebilirsiniz. Kısa sürede bir noktaya gelmesini istiyorsanız, reklam, maliyet ve analiz süreçlerinizi yöneterek doğru noktalara daha fazla bütçe ayırabilirsiniz.

4. Profesyonel E-ticaret Yazılımı

Bir e-ticaret yazılım sağlayıcısı olarak bu konunun sizin için en önemli noktalardan biri olduğunu vurgulamamız gerekiyor. İhtiyaçlarınızı belirlemeli, kullanacağınız yazılımın o ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığını iyi incelemelisiniz. Satış temsilcilerine detaylı danışmanız bilmediğiniz birçok konuda sizlere faydalı bilgiler sağlayacaklardır. E-ticaret paketi tek başına bir şey ifade etmez. Diğer faydalarını da göz önünde bulundurmalısınız. Eğitim sağlanıyor mu? Teknik destek sizleri tatmin ediyor mu? Yazılımın dışında sağladığı diğer faydalar nelerdir? Örneğin Sanal POS, Reklam, Pazarlama alanında sizlere fayda sağlıyor mu?

Temel olarak e-ticaret sitesi kurmak için gereken öğeleri 4 ana başlıkta sıralamaya çalıştık. Arkasından birçok konu sizleri takip edecek. Sanal POS süreçlerinin tamamlanması, kargo fiyatlaması, kargo gönderilerinin planlanması, ürün temini ve analizler sonucu stok yönetimi vb. gibi birçok konuyu zaman içerisinde öğrenmeniz ve hayata geçirmeniz gerekecektir.

About the Author